FAQ

We versturen twee keer per week op dinsdag en donderdag. Normaal gesproken wordt je Stokem dan de volgende dag geleverd, afhankelijk van de drukte bij de transporteur. Maximaal 4 werkdagen wachten dus!

Alles orders boven de 100 euro worden gratis verzonden! Beneden 100 euro vragen we 12,10 euro verzendkosten (inclusief BTW).

Bij houtgestookte kachels komt er vaak rook uit de opening. Mensen vinden dat vaak vervelend vanwege de geur en kleding die naar rook gaat ruiken.  De Stokems hebben een deur met speciaal hittebestendig glas waardoor de rook nooit door de opening naar buiten kan. Vind je het fijn om toch direct in het vuur te kijken, dan zet je de deur gewoon open als het vuur goed brandt en er geen rook uit komt. Jij beslist.
En als je eens een knetterend hout stookt, dan sluit je de deur tegen de vonken. Ook handig.
In de deur van elke Stokem zit een slimme luchttoevoer, boven en onder de ruit. Daarnaast zal de kachelwand bij hoge temperatuur wat uitzetten waardoor een extra luchtinlaat ontstaat rondom de deur. Precies genoeg voor een flink vuur.
En als je wat extra lucht wil voor een extra groot vuur of om een kwakkelend vuurtje een extra zetje te geven zet je de deur op een klein kiertje.

Dat zijn foto’s van ons oude model 2019, waar nog een regelklep in zat. Echter door de klep deels af te sluiten ontstaat er onvolledige verbranding en neemt de hoeveelheid rook toe. En dat willen we liever niet. Bovendien blijkt dat het vuur met de stand van de deur heel goed te regelen is. Daarom vervalt de regelklep vanaf model 2020 en hebben we 2 deur posities toegevoegd. Model 2019 is niet meer te koop.

De schoorsteen heeft een hoogte van 2,3 meter. Een lange schoorsteen zorgt voor een goede trek en je hebt dan geen last van de rook.

Een goed vuur geeft geen zichtbare rook uit de schoorsteen. Het belangrijkste is om goed droog hout te gebruiken, met een vochtgehalte lager dan 20%. Dat kun je testen met de vochtigheidsmeter, verkrijgbaar in onze shop.
Start het vuur altijd met 3-4 aanmaakblokjes en droog, dun hout. Als het vuur eenmaal brandt kan er dikker hout bijgeplaatst worden.

Ja. Alle onderdelen van een Stokem zijn helemaal gemaakt van oerdegelijk roestvast staal. Ze gaan dus lang mee, ook als ze langere tijd buiten staan.

Een Stokem heeft een groot reservoir voor as. Dus je hoeft de as niet vaak op te ruimen. Met het handige schepje, verkrijgbaar in onze shop, schep je de as gemakkelijk uit de kachel. As hoort bij het rest afval, niet in de groenbak.

Ja, er is geen onderhoud nodig. Het ruitje zal wel eens wat roetaanslag krijgen, maar die verdwijnt weer als er een flink vuur gestookt wordt. Als je wil kun je de kachel aan de buitenkant schoonmaken met een sopje.

Op zich kan dat geen kwaad. Meestal is het water opgenomen door de as in de kachel. Door een nieuw vuur te stoken, zal het water in de as verdampen. Mocht het teveel worden dan kun je de kachel even voorover kantelen en het water er uit laten lopen.

Alternatief is om een gaatje van 4-5 mm te boren in de bodem van de ketel. Op deze manier kan het vocht ontsnappen zonder dat er as uit zal komen.

RVS 304 is roestvast onder verreweg de meeste omstandigheden. Echter, door omgevingsinvloeden (zoute zeelucht, langdurig vochtig weer, vliegroest) kunnen hier en daar kleine oppervlakkige roestsporen ontstaan. Die zijn niet schadelijk voor de werking van de kachel. Eventueel kun je de kachel van tijd tot tijd boenen met RVS cleaner die je bijvoorbeeld ook gebruikt voor de RVS afzuigkap.
Vliegroest (oppervlakteroest) bestaat uit in de omgeving aangevoerde kleine roestdeeltjes. De kenmerken hiervan zijn een ruw aanvoelend bruin oppervlak. Deze vorm van verontreiniging komt vaak voor in industriegebieden, bijvoorbeeld op de lak van auto’s. Ook in de buurt van spoorwegen komt het voor.

De zwarte lak op de Stokem Black is speciale hittebestendige lak van een goed Duits merk. De lak heeft echter de eigenschap dat deze de eerste keer dat de kachel heet wordt gestookt gaat roken. Op dat moment hard de lak pas echt helemaal uit en hecht hij goed met de kachel. Niets aan de hand dus.

Ook als je de spuitbus uit de accessoire lijst hebt gekocht en gebruikt om je zwarte Stokem bij te werken dan zal hetzelfde gebeuren wanneer je hem de eerste keer weer stookt.

Een Stokem kan zeker onder een veranda worden geplaatst. Dan moet de kachelpijp wel worden aangesloten op een dubbelwandig geïsoleerde dakdoorvoer. Deze zijn te bestellen bij alle gangbare specialisten voor schoorstenen en kachelpijpen.

Om de Stokem aan te laten sluiten op een gangbare dakdoorvoer hebben we samen met een kachelpijp leverancier een adapter set samengesteld. Deze is te koop via de volgende link: Veranda adapterset

Met deze set is de Stokem dan aan te sluiten op andere dubbelwandige systemen met een diameter van 125 mm.

Jazeker, Stokem is de enige houtgestookte tuinkachel met deur waarin je ook kan koken. Je hebt de mogelijkheid om een Dutch Oven in je Stokem te hangen. Dan kook je een heerlijke stoofpot terwijl je een lekker vuurtje stookt.

Andere optie is het gebruiken van het BBQ rooster wanneer het hout zover opgebrand is dat er gloeiende kolen over blijven. Een lekker worstje of een hamburger is dan in een wip gemaakt.